CHAPTER 1

NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 6 MATHS CHAPTER 1, KNOWING OUR NUMBERS

SOLUTIONS OF KNOWING OUR NUMBERS FOR VI CLASS MATHS CBSE

You can see the solutions of some chapters for class 6 th class maths.

NCERT solutions for class 6th chapter 2

Ncert solutions for chapter 3, 6th class

Ncert solutions for class 6th chapter 6

Ncert solutions for class 7 th maths some chapters

Maths solutions class 10 real numbers

KNOWING OUR NUMBERS chapter 1 solutions

Exercise 1.1

Problem 1

1. Fill in the blanks :

a. 1 lakh = …… ten thousand.

Answer : Ten

b. 1 million = ….. hundred thousand.

Answer : Ten

c. 1 crore = ……. ten lakh.

Answer : Ten

d. 1 crore = ……. million.

Answer : Ten

e. 1 million = ……. lakh.

Answer : Ten

Problem 2

2. Place commas correctly and write the numerals:

a. Seventy three lakh seventy five thousand three hundred seven.

Answer : 73,75,307

b. Nine crore five lakh forty one.

Answer : 9,05,00,041

c. Seven crore fifty two lakh twenty one thousand three hundred two.

Answer : 7,52,21,302

d. Fifty eight million four hundred twenty one thousand two hundred two.

Answer : 58,421,202

e. Twenty three lakh thirty thousand ten.

Answer : 23,30,010

Problem 3

3. Insert commas suitably and write the names according to Indian System of Numeration:

a. 87595762

Answer : 8,75,95,762

Eight crore seventy five lakh ninety five thousand seven hundred sixty two.

b. 8546283

Answer : 85,46,283

Eighty five lakh forty six thousand two hundred eighty three.

c. 99900046

Answer : 9,99,00,046

Nine crore ninety nine lakh forty six.

d. 98432701

Answer : 9,84,32,701

Nine crore eighty four lakh thirty two thousand seven hundred one.

Problem 4

4. Insert commas suitably and write the names according to International System of Numeration:

a. 78921092

Answer : 78,921,092

Seventy eight million nine hundred twenty one thousand ninety two.

b. 7452283

Answer :7,452,283

Seven million four hundred fifty two thousand two hundred eighty three.

c. 99985102

Answer : 99,985,102

Ninety nine million nine hundred eighty five thousand one hundred two.

d. 48049831

Answer : 48,049,831

Forty eight million forty nine thousand eight hundred thirty one.

CHAPTER 1

NCERT SOLUTIONS FOR CLASS Vi MATHS CHAPTER 1

CBSE SOLUTIONS FOR CLASS Vi MATHS CHAPTER 1

KNOWING OUR NUMBERS SOLUTIONS

EXERCISE 1

Problem 1

1. A book exhibition was held for four days in a school. The number of tickets sold at the counter on the first,second,third and final day was respectively 1094, 1812, 2050 and 2751. Find the total number of tickets sold on all the four days.

Solution:

The number of tickets sold on the first day = 1094
The number of tickets sold on the second day = 1812
The number of tickets sold on the third day. = 2050
The number of tickets sold on the final day. = 2751
The total number of tickets sold on all the four days = 1094 + 1812 + 2050 + 275 = 7,707
Therefore 7,707 tickets were sold on all the four days.

Problem 2

2. Shèkhar is a famous cricket player.He has so far scored 6980 runs in test matches.He wishes to complete 10,000 runs. How many more runs does he need.

Solution :

The number of runs Shekhar scored = 6980
The number of runs he wishes to complete = 10,000
The number of runs he required. = 10,000 – 6980. = 3020
Therefore he needs 3020 more runs.

Problem 3

3. In an election,the successful candidate registered 5,77,500. votes and his nearest rival second 3,48,700. votes. By what margin did the successful candidate win the election.

Solution:

The number of votes secured by the successful candidate = 5,77,500
The number of votes secured by rival candidate = 3,48,700
Margin between them = 5,77,500 – 3,48,700 = 2,28,800
Therefore, the successful candidate won by a margin of 2,28,800 votes.

Problem 4

4. Kirti bookstore sold books worth Rs. 2,85,891 in the first week of June and books worth Rs. 4,00,786 in the week of the month. How much was the sale for the two weeks together ? In witch week was the sale greater and by how much ?

Solution :

The worth of books sold in the first week = Rs. 2,85,891
The worth of books sold in the second week = Rs. 4,00,786
The worth of total books sold in two weeks = Rs.2,85,891 + Rs. 4,00,768 =Rs.6,86,659
Therefore, sale of second week is greater than that of first week.
The worth of more books sold in the second week = Rs. 4,00,768 – Rs. 2,85,891 = Rs. 1,14,877
Therefore, the worth of Rs. 1,14,877 books were sold in the second week.

Problem 5

5. Find the difference between the greatest and the least number that can be written using the digits 6, 2, 7, 4, 3 each only once.

Solution :

Using the digits 6, 2, 7, 4, 3
The greatest five digit number = 76,432
The smallest five digit number = 23,467
The difference between the greatest and smallest number = 76,432 -23,467 = 52,965
Therefore, the difference is 52,965

Problem 6

6. A machine, on an average, manufactures 2,825 screws a day. How many screws did it produce in the month of January 2006 ?

Solution :

The number of screws manufactured in a day = 2,825
The number of days in the month of January = 31
The number of screws manufactured in 31 days = 2,825 × 31 = 87,575
Therefore, the machine produced 87,575 screws in the month of January 2oo6.

Problem 7

7. A merchant had Rs.78,592 with her.She placed an order for purchasing 40 radio sets at Rs.1200 each. How much money will remain with her after the purchase ?

Solution :

The cost of one radio set = Rs. 1200
The cost of 40 radio sets = Rs. 1200 × 40 = Rs. 48,000
The merchant contained the money = Rs.78,592
She spent the money for purchasing radio sets = Rs. 48,000
She contains the money after the purchase = Rs. 78,592 – Rs. 48,000 = Rs. 30,592
Therefore, Rs. 30,592 will remain with her after the purchase.

Problem 8

8. A student multiplied 7236 by 65 instead of multiplying by 56. By how much was his answer greater than the correct answer ?

Solution :

The multiplication done by the student = 7236 × 65 = 470,340
The multiplication required by the student = 7236 × 56 = 4,05,216
The difference between the multiplications = 4,70,340 – 4,05,516 = 65,124
Therefore, 65,124 is greater than the correct answer.

Problem 9

9. To stitch a shirt, 2m 15 cm cloth is needed. Out of 40m cloth, how many shirts can be stitched and how much cloth will remain ?

Solution :

The cloth needed to stitch one shirt = 2 m 15 cm = 215 cm
Length of the cloth = 40 m = 4000 cm
The number of shirts can be sttiched = 4000 ÷ 215
[ 215 ) 4000 ( 18 +130 ]
Therefore, 18 shirts can be stitched and 130 cm or 1m 30 cm will remain.

Problem 10

10. Medicine is packed in boxes,each weighing 4 kg 500 g. How many such boxes can be loaded in a van which cannot carry beyond 800kg ?

Solution :

The weight of one box = 4 kg 500g = 4500 g
Maximum weight can be loaded in a van = 800 kg = 800000 g
The number of boxes can be loaded = 800000 g ÷ 4500 g
[ 45 ) 8000 ( 177 + 35 ]
Therefore, 177 boxes can be loaded in the van.

Problem 11

11. The distance between the school and the house of a student’s house is 1 km 875 m. Everyday she walks both ways. Find the total distance covered by her in six days.

Solution:

The distance between the school and the house of a student = 1 km 875 m = 1875 m
The distance between the house and school of the student = 1875 m
The total distance covered in one day = 1875 + 1875 = 3750 m
The distance covered in six days = 3750 m × 6 = 22500 m= 22 km 500 m
( 22500 ÷ 1000 = 22.5 )
Therefore, 22 km 500m distance covered by her in six days.

Problem 12

12. A vessel has 4 litres and 500 ml of curd. In how many glasses, each of 25 ml capacity, can it be filled ?

Solution :

The capacity of curd in a vessel = 4 litres 500 ml= 4500 ml
The capacity of one glass = 25 ml
The number of glasses can be filled = 4500 ÷ 25 = 180
Therefore, 180 glasses can be filled by curd.

CBSE SOLUTIONS FOR CLASS 6 MATHS CHAPTER 1

NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 6TH MATHS

CBSE SOLUTIONS FOR CLASS 6 MATHS

SOLUTIONS FOR KNOWING OUR NUMBERS CLASS 6 MATHS NCERT

EXERCISE 1.3

Problem 1

1. Estimate each of the following using general rule:
a. 730 + 998

Solution:

730 + 998
Round off to hundreds,
730 rounds off to 700
998 rounds off to 1000
Estimated sum = 700 + 1000 = 1700

b. 796 – 314

Solution:

796 – 314
Round off to hundreds,
796 rounds off to 800
314 rounds off to 300
Estimated difference = 800 – 300 = 500

c. 12,904 + 2,888

Solution:

12,904 + 2,888
Round off to thousands,
12,904 rounds off to 13,000
2,888 rounds off to 3,000
Estimated sum = 13,000 + 3,000 = 16,000
d. 28,292 + 21,496

Solution :

28,292 + 21,496
Round off to thousands,
28,292 rounds off to 28,000
21,496 rounds off to 21,000
Estimated difference = 28,000 – 21,000 = 7,000

Problem 2

2. Give a rough estimate ( by rounding off to nearest hundreds ) and also a closure estimate ( by rounding off to nearest tens ) :

a. 439 + 334 + 4,317

Solution:

439 + 334 + 4,317
Round off to hundreds
439 rounds to 400
334 rounds off to 300
4,317 is rounds off to 4,300
Estimated sum = 400 + 300 + 4,300 = 5000
439 + 334 + 4,317
Round off to tens
439 rounds off to 440
334 rounds off to 330
4,317 rounds off to 4,320
Estimated sum = 440 + 330 + 4,320 = 5090

b. 1,08,734 – 47,599

Solution :

1,08,734 – 47,599
Round off to hundreds
1,08,734 rounds off to 1,08,700
47,599 rounds off to 47,600
Estimated difference = ,108,700 – 47,600 = 61,100
1,08,734 – 47,599
Round off to tens
1,08,734 rounds off to 1,08,730
47,599 rounds off to 47,600
Estimated difference = 1,08,730 – 47,600 = 61,130

c. 8325 – 491

Solution:

8325 – 491
Round off to hundreds
8,325 rounds off 8,300
491 rounds off to 500
Estimated difference = 8300 – 500 = 7800
8325 – 491
Round off to tens
8325 rounds off to 8330
491 rounds off to 490
Estimated difference = 8,330 – 490 = 7,840

d. 4,89,348 – 48,365

Solution :

4,89,348 – 48,365
Round off to hundreds
4,89,348 rounds off to 4,89,300
48,365 rounds off to 48,400
Estimated difference = 4,89,300 – 48,400 = 4,40,900
4,89,348 – 48,365
Round off to tens
4,89,348 rounds off to 4,89,350
48,365 rounds off to 48,370
Estimated difference = 4,89,350 – 48,370 = 40,980

Problem 3

3. Estimate the following products using general rule :
a. 578 × 161

Solution :

578 × 161
Round off to hundreds
578 rounds off to 600
161 rounds off to 200
Estimated product = 600 × 200 = 1,20,000

b. 5281 × 3491

Solution :

5281 × 3491
Round off to hundreds
5281 rounds off to 5000
3491 rounds off to 3,500
Estimated product = 5000 × 3,500 = 1,7500,000

c. 1291 × 592

Solution :

1201 × 592
Round off to hundreds
1291 rounds off to 1300
592 rounds off to 600
Estimated product = 1300 × 600 = 7,80,000

d. 9750 × 29

Solution :

9,750 round off to hundreds
9,750 rounds off to 10,000
29 round off to tens
29 rounds off to 30
Estimated product = 10,000 × 30 = 3,00,000

Note : Observe the solutions of knowing our numbers and try them in your own methods.

You can also see

Ncert solutions for simple equations 7 th class maths

Ncert solutions for class 8 chapter 1 rational numbers.

Intermediate trigonometry solutions

Ncert solutions for maths class 6 some chapters

Ncert solutions for maths class 7 some chapters

Ncert solutions for maths class 8 some chapters

Ncert solutions for class 8 chapter 12

Inter maths first year 1b some chapters solutions

1Locus

2. Transformation of axes

3. The straight lines

4. Three dimensional coordinates

5. Direction cosines and direction ratios

6. The plane

7. Errors and approximations

8. Tangent and normal

Leave A Comment